Voedend, verwarmend en helend van binnenuit
Wanneer de dagen kouder worden (en je lijf wel extra warmte en liefde kan gebruiken), is deze soep pure troost in een kom. Pompoen zit boordevol bèta-caroteen en vezels die je weerstand ondersteunen en je huid laten stralen. Gember en knoflook werken verwarmend en ontstekingsremmend, ideaal bij verkoudheid of herstel na de geboorte. De kokosmelk maakt het geheel zacht en romig, terwijl de kruiden — komijn, koriander en sambal — je spijsvertering stimuleren en je energie weer laten stromen.
Een voedzame maaltijd die niet alleen vult, maar écht goed doet.
Perfect voor een herfstdag, een rustig moment voor jezelf of om je lijf te voeden tijdens herstel na de geboorte.
馃挍 Voel de warmte - en geniet van elke lepel.
Ingrediënten
- 1 grote pompoen in stukjes
- 2 uien in ringen
- 4 tenen fijngehakte knoflook
- 5 cm geschilde en geraspte gemberwortel
- 1 rode (cayenne)peper naar smaak
- 2 tl ketoembar (korianderpoeder)
- 1 tl djintan (komijnpoeder)
- 1 liter bouillon
- 300 ml kokosmelk (geen light!)
- olijfolie en/of (gras)roomboter
Optioneel:
Zuurdesembrood, pompoenpitten, kikkererwten en/of Thaise rode currypasta
Bereiding
-
Fruit de basis
Verhit een scheut olijfolie en/of een klontje roomboter in een ruime soeppan.
Voeg de uien toe en bak ze op middelhoog vuur glazig. Voeg daarna de knoflook, sambal, ketoembar, djintan en geraspte gember toe. Roer goed door en laat even meebakken tot het heerlijk geurt. -
Voeg de pompoen toe
Doe de pompoenstukjes in de pan en bak ze kort mee, zodat de smaken goed mengen. -
Bouillon & kokosmelk
Schenk de bouillon erbij. Breng het geheel rustig aan de kook. Laat de soep zo’n 20–25 minuten zachtjes pruttelen, tot de pompoen helemaal zacht is, voeg dan de kokosmelk toe. -
Blenden
Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender voor een extra smooth resultaat!) tot een romige soep. -
Proef & verfijn
Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. -
Serveren
Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met een scheutje kokosmelk, kikkererwten of geroosterde pompoenpitten.
馃挍 Tip:
- Deze soep is perfect als voedzame lunch of lichte avondmaaltijd. Combineer met een sneetje geroosterd zuurdesembrood met (gras)roomboter of een handje gebakken kikkererwten voor wat extra bite.
- Wil je een Thaise twist? Vervang bij stap 1 de ketoembar en djintan door Thaise rode curry pasta toe en roer goed door (eventueel nog even laten pruttelen).
Reactie plaatsen
Reacties